Jul och året 2009

2009. Det här året minns jag som präglat av fyra eller fem hela tiden pågående långsamma speciella händelser eller processer som inte riktigt fanns med tidigare, men som nu sedan ungefär sju eller kanske femton månader tillbaka funnits i bakgrunden eller förgrunden av allt annat jag försökt delta i och hålla på med.

(1) Ett stillsamt femtioårsfirande som höjdpunkt på ett helt år (eller mer) när jag försökt hitta tillbaka till gamla vänner från barndomen och från alla skolor jag gått i, och tagit kontakt med avlägsna släktingar igen. Det har nog varit för att med andras hjälp kunna rita om kartan igen. Vem är jag i andras ögon idag, och hur hänger min identitet nu ihop med den där lilla blyga men ganska påhittiga flickan förr i världen?

(2) Sjukdom och åldrande i den nära kretsen. Den äldre generationen blir mera bunden till hemmet. Vi i mellangenerationen börjar också få anledning att fundera på om vi behövs längre, eller om det är dags att bli utsorterad för att man inte är tillräckligt produktiv och stresstålig.

(3) Vuxna barn som skall hitta sin egen väg och gemenskap därute i en värld där ingen längre vet något om vad som är möjligt.

(4) Diskussionerna och de politiska processerna kring internet, övervakning, censur, integritet, upphovs- , distributions- och kopieringsrättigheter. Vad är möjligt att göra? Vad är möjligt att bestämma om, och vad bör få utvecklas i fred? Vilka hotbilder finns? Hur förändras tänkandet, kroppen, identiteten, relationer, samhället, ekonomin, miljön?

(5) Någonting mera. Det finns en brist. Och ändå är jag nöjd. Småflinar för det mesta åt att livet är så roligt och att det finns så mycket man kan göra och tänka. Läsa lite i en bok eller fem. Baka sitt eget bröd. Sjunga. Lära sig spela ett nytt instrument eller fem. Ta ryggsäcken och promenera till affären för att handla mjölk, potatis och köttfärs. Göra något roligt med datorn eller någon annan teknisk pryl. Sitta och glo och tänka djupa tankar. Tvätta och diska. Köpa grejer som funkar. Betala räkningar. Sova. Gå upp. Vara en snusmumrik som inte behöver något annat än sin frihet, tystnad, en soppkastrull och bekväma kläder. Bry sig. Prata lyssna skratta ge goda råd lösa problem fixa trasiga saker vara snäll och rolig. Men ändå – någonting mera?

2 thoughts on “Jul och året 2009

  1. Tack detsamma! Alldeles precis. Att ha kontakt med dig igen. Det är något jag är glad och tacksam för…

  2. Jag är väldans glad och tacksam över att jag har fått kontakt med dig igen.

    Så En God Jul och Ett Gott Nytt År!

    // Karin

Comments are closed.