18. a birthday

Day 18 – Your favorite birthday

När jag fyllde 40 bodde vi i Göteborg, men var redan på väg att flytta till Stockholm igen.

B hade ett jobb han veckopendlade till och planerna för ett husbyggnadsprojekt på en tomt vi hade köpt hösten innan var i stort sett klara och påskrivna.

S gick i mellanstadiet, trivdes ganska bra med kompisarna i området och hade en hel del bra fritidsintressen (böcker, filmer, fotografering, dataspel, spelutveckling, internet, allmän programmering, kulturskolans blockflöjt-, valthorn- och trumpetlektioner, ridskolans nybörjargrupp, friluftsfrämjandets skogsutflykter, jollesegling, egna uppfinningar och slöjd).

Födelsedagen var kanske inte den allra roligaste jag upplevt, men den var en dag som hade mitt eget liv i fokus, i en period som annars kändes väldigt splittrad och inriktad på en okänd framtid och andra familjemedlemmars behov.

Kaos och konflikter låg och bubblade under ytan hela tiden. Konflikter med barnets skola därför att deras krav och metoder inte fungerade för oss, diskussioner med olika personer kring det kommande bygget, missförstånd mellan oss för att vi inte sågs varje dag och kunde förstå varandras vardag, och det inre kaoset när man inte riktigt har klart för sig vad man egentligen vill göra sedan, efter en så stor förändring som en flytt är, och om man duger till det.

Jag minns att S spelade en liten låt på trumpet för mig innan han gick till skolan.

Jag minns att B hade tagit ett stort paket från min mamma med sig på flyget från Stockholm. Det visade sig vara tavlan som pappa ärvt efter farmor, och som farmor väl antagligen hade fått i bröllopspresent (20 juni 1908) av sin syster Hedvig (som var konstnär och hade målat den). Dessutom fick jag pengar av mamma som skulle vara till en matta. Nu inser jag att jag ännu inte köpt den mattan, och har glömt vad det var jag precis då tänkte att jag behövde bättre (fast jag antagligen hade önskat mig att kunna köpa en fin matta.)

Jag minns att det kom en jättebukett tulpaner från mammas sambo.

Jag minns att minst en av mostrarna ringde eller skickade gratulationskort.

Jag minns att några av kusinbröderna hörde av sig som vanligt.

Jag minns att det var en blåsig och solig vårdag, och att vi åkte till uraffären på Wieselgrensplatsen för att jag skulle kunna välja mellan två ganska lika armbandsklockor som B hade velat mellan när han skulle köpa presenten. Jag valde den andra, och inte hans första val. Det blev en Citizen Eco-drive i titan. Väldigt diskret och pålitlig.

Jag minns att affärens markis hade blåst ner och hängde och slängde framför en stor del av skyltfönstret och dörren, så man fick huka under den när man gick in.

Jag minns att jag fick ett fantastiskt fint smycke också, några timmar senare.

Och så antar jag att vi åt tårta någon gång under dagen och sedan någonting som förmodligen var gott och fint till middag.

Jag minns att dagen tog slut lite tidigare än jag hade trott.