3. my parents

Day 03 – Your parents

Båda mina föräldrar kommer från familjer med många barn, men själva nöjde de sig med ett lite lugnare hemmaliv med en unge. Det betydde att vi alla fick anpassa oss till en jämn nivå av lite naiv och snäll förnuftighet, utan extrema utbrott av känslor eller maktspråk, därför att det inte fanns tillräckligt med folk därhemma för att det skulle funka att i normala fall dela in familjens aktiviteter och attityder i barnsliga lekar och oansvarigt gnäll å ena sidan och sofistikerade vuxengrejer och myndigt föräldraskap å andra sidan. De lekte med mig och vi spelade spel och musik tillsammans. Och jag följde med och tittade på eller hjälpte till (fast inte så mycket som jag borde ha gjort för att lära mig alla saker de var bra på) när de jobbade, var på träning eller höll på med saker hemma eller på landet.

Mamma hade ett syrum i en smatt bredvid köket i huset vi bodde i när jag var barn. Hon lärde mig sy kläder och stryka. Resten av huset och inredningen var väl också hennes område, fast jag tror att pappa var rätt mycket ansvarig för vilka möbler, mattor och tavlor vi hade. Och i köket lagade hon mat och bakade, och pratade om vad hon gjorde så jag skulle förstå. Ibland var radion på, men ofta var det tyst. Hon menade att det var bäst för barn om man inte hade en massa störande ljud hemma som kunde göra det svårt för barn att lära sig tala och uppfatta språket. Mamma är väldigt bra på detaljer i språk och siffror, och skriver maskin snabbt och felfritt (numera har hon förstås dator), så hon har jobbat som sekreterare och med redovisning före och efter de år då hon var hemmafru. Mamma är en bra amatörpianist. Numera sjunger hon också, i en pensionärskör som har konserter för andra äldre på olika boenden. Hon är trädgårdsintresserad och har också alltid varit bra på att känna igen och veta namnet på vilda växter.

Pappas område var ett par rum i källaren där han hade verktyg och maskiner, arbetsrummet på bottenvåningen med skrivbord och en samling gamla radioapparater, och det fristående garaget. Han jobbade ofta hemma både med sina ingenjörsuppgifter, uppfinningar och produktion (bakelitpressning av elektronik) på fritiden, och så hade han en bil som ofta behövde lagas. Om jag fanns i närheten visade han vad han jobbade med, och förklarade vad verktyg och material hette och hur de fungerade. Annars var han bra på att hålla tyst. Fast han påstod att han brukade sjunga en massa när han var ute och åkte bil ensam. Ingen har någonsin hört hur det lät.

3 thoughts on “3. my parents

  1. Det var ledsamt, med huset. Om folk känner för att riva väggar och förstöra kan de väl köpa ett Modulenthus istället för att ge sig på en gedigen funkisvilla. Baaah , vilka puckon!

    Jag vill minnas att nästan alla mammor var snälla men din var speciell (i en positiv mening), så var det faktiskt!

  2. Märkligt, men det är många som så här som du nu, många år efter de först träffade henne, har påstått att min mamma är snygg och snäll, så jag börjar tro att det ligger något i det påståendet! Själv tycker jag ju bara att hon är ju min mamma och mammor är väl precis som hon om de inte är jättekonstiga eller har några speciella problem, och så är det inget mer med det.

    Huset är helt förstört numera, efter att familjen som köpte det när mamma flyttade renoverade sönder det till något som de trodde var "funkis". De rev väggar och stökade runt med allt det som var mysigt och original. De som bor där nu är inte samma, för det är på grumnd av mäklarbilderna från vandalernas senare försäljning jag vet hur det blev, men jag har bara åkt förbi en gång och konstaterat att det äntligen fanns frukt på äppelträdet (oranier) jag planterade vid garaget när jag var 30 och just skulle flytta från Stockholm men hade fått ett träd i present och inte hade någon annanstans att gräva ner det.

  3. Om du visste vad avundsjuk jag var på dig med dina föräldrar. Din mamma kunde "allt" och var dessutom vacker och väldigt snäll. Din pappa var mer omsluten med något slags magik med sina spännande rum i källaren dit man inte fick gå, om jag minns rätt. I garaget stod alltid en Jaguar eller en Citroën, ingen tråkig Volvo. Ditt barndomshem var ett härligt hus för mig som lekkamrat, jag åker förbi på nostalgitripp då och då och minns.

Comments are closed.