färsön nos ribåt

Fashion News Report

Med inspiration från Granbergs blogg och lite olika aktuella synpunkterpolitisk klädsel och socialt medvetet mode tänkte jag bidra med några tankar och tips om vad som är lämpligt och trevligt mode i min smak.

Några fynd från de senaste veckorna:

Mike and Nike i Arboga har postorderförsäljning av ett litet och ganska överkomligt sortiment nya och begagnade militära överskottsplagg, till exempel den här fina gröna vindrocken (229 kr, nytt, ej beg plagg) med löstagbart syntetpälsfoder och enorma fickor. Den är väldigt varm och trevlig även i den värsta snö, blåst och kyla, om man bär den med halsduk, mössa och tumvantar i en kontrasterande glad färg.

Överskottskläder går att få tag på ännu billigare ibland om man har tur. Möjligen kan jackan ovan kosta cirka hundra kronor mindre på en del ställen (125 kr var i alla fall vad jag betalade för min på ÖB för tio-femton år sedan), men om man skall leta själv i en butik kan man få röja runt lite innan man hittar rätt storlek, och – om det är begagnade varor – ett skick på plagget och en nyans på tyget som är acceptabla.

Ett annat favoritplagg från försvarets överskott som jag har haft glädje av i många år är den blåa Lottakappan (hittar tyvärr ingen bra bild). En utsökt lodenrocksliknande sak i marinblått ylle, med sidofickor, stor huva och tjockt, blankt foder. Det är ett lättburet och stryktåligt ytterplagg som funkar till det mesta. Både att slänga över finklänningen eller dräkten, att ha som allvädersplagg för det ambulerande stadslivet med ryggsäck och böcker på kafé eller universitet, eller som vandringsmantel på strand- eller skogspromenader. (Sök efter kappan på andra ställen på nätet som säljer militära kläder, om den inte finns inne på närmaste överskottsbolag eller den butik jag länkade till råkar få in några snart).

En fabulöst skön skjorta (413 kr) i oblekt kalikå (bomull) hittade jag på Scotweb, som säljer kiltar och andra traditionella kläder och grejer från Skottland. Den här kallas “Jacobite Shirt” eller “Ghillie Shirt”, och den är lätt att tvätta och stryka själv. Man skall bara ta bort lädersnöret före tvätten.

Den äkta kilten i helylletyg med någon klanruta är ett oerhört vackert plagg om den är välsydd och i rätt storlek och längd (= gärna måttbeställd). Dock är priset sådant att jag inte i egenskap av modebloggare kan påstå att det är något “alla” medvetna fashionister bör införskaffa till garderoben. Om ni känner er frestade och har resurser på klädinvesteringskontot – titta först efter hur det står till med er garderob, rent hygienmässigt. Är det ett utrymme där malen trivs, och är garderobsinnehavaren tanklös och slarvar med att vädra kläder, ta ur fläckar, hänga in i plastpåsar, och använda malmedel? Avstå isåfall från att köpa dyra kläder som skall kunna behållas i gott skick under decennier. En annan synpunkt är att prognosen för midje- och stussmått skall vara att de inte kommer att ändras med mer än en eller annan tum (cirka 2,5 centimeter) åt endera hållet under kiltens avskrivningstid…

Hursomhelst – den äkta kilten i herrmodell kan vara något att titta på även för damerna. Det är ett lite annat plagg än den vanliga modebetonade damiga ofodrade kiltkjolen! Tänk dock på att köpa en kilt som är lite längre för en (riktig) dam än vad de traditionella måtten är för herrar av samma kroppslängd. Man skall enligt gamla regler mäta längden från midjan (tag måttet någonstans mellan en och två tum över naveln, där man är som smalast) och ner till golvet medan man står på knä, så blir en mans kilt lagom lång.

Originalkilten har kraftigare spännen i midjan, ett kort bomullsfoder runt höfterna, och går att få i en modell med mycket tygrika veck i bakstycket. Obs! Kiltnålen skall inte stickas igenom båda lagren av tyg i framstycket, utan bara hänga löst i det yttre lagret, annars skadas plagget. Det räcker med denna tyngd för att hålla in tyget så att kilten inte öppnar sig i vinden till exempel. För herrarna krävs dessutom att kilten bärs med den traditionella väskan (sporran) hängande i en kedja ner över framstycket, vilket är ytterligare hjälp att tynga ner tyget och skyla sig, inte minst när man sitter ner. Kanske något att ta efter för oss damer? Häng handväskan i en kedja runt magen!

En söt tröja för alla medvetna damer är denna blekblå t-shirt från Maritune Art and Music (finns att få i andra pastellfärger, och även med lång ärm)

För dem som är mera inne på att klä sig i varma och intensiva färger rekommenderar jag den välkända s k “mens-tischan” från Hanna Fridén – detta naturligtvis endast för dem som är av det rätta virkesslaget, och dessutom ännu inte är i klimakteriet utan fortfarande lever under förtrycket av de ungdomligare hormonnivåerna:

Observera att denna tröja (ovan) endast har tryck på baksidan! Framsidan är tyst och neutralt vit, medan ryggen är desto mera talande.

För alla andra (specifikt för “Svenne Banan”-typerna) har Hanna designat den här roliga tröjan:

Denna helt nya och fräscha t-shirt från Wolf on Air – med inspiration från Humanisternas omtalade kampanj, har ju ett hoppfullt budskap som kan passa i många sammanhang:

Observera att tröjan på bilden ovan har tryck även på bakstycket – ett mycket sobert svart-vitt hjärta bakom taggtråd.

Jaha, det var allt för idag! Mera mode kommer när snön har försvunnit. Jag skulle tro att det då blir aktuellt att diskutera vattentäta skor och stövlar. Samt hattar och mössor med solskyddande egenskaper. Och mera uppföljning av diskussionen om lämpliga skolbalskläder, som startade i Syster Dysters blogg häromsistens.