Gulasch

Bäst att skriva ner detta medan jag kommer ihåg vad jag åt till middag:

Gulaschgryta

(en idé utvecklad efter ett recept av Carl Butler)

1 kg benfri högrev (en sorts nötkött i hel bit som ibland är väldigt billigt)
2 stora gula lökar
några pressade vitlöksklyftor eller ganska mycket vitlökspulver
2 msk paprikapulver
1-2 tsk kummin
1 tsk timjan
1 tsk salt
1/2 tsk sambal oelek
1 decimeter ren (okryddad, tillsatsfri) tomatpuré från tub
4 dl vatten
2 msk margarin
2 msk olivolja
potatis så det räcker till alla som skall äta grytan den dagen

Hacka löken och fräs den i margarin och olja i en järngryta (en emaljerad sådan är ju praktiskt).

Mal de torra örtkryddorna i en mortel.

Lägg i alla ingredienser utom potatis, kött och vatten i grytan. Rör om så det blandas väl med löken. Sänk värmen.

Rensa köttet från senor och fettklumpar och skär i små bitar. Lägg i grytan, rör om och höj värmen igen. Innan det bränner fast hälls 4 dl vatten i och så rör man om och kokar upp. Lägg på lock, sänk värmen till 1 eller 2 (på 6-gradig skala) och ställ en timer på 2 timmar (eller på 60 minuter om klockan är analog – starta isåfall om den när den plingar första gången).

Skala potatisen när köttet har kokat en dryg timme. Koka potatisen nästan färdig. Lägg den avrunna kokade potatisen i köttgrytan. Servera med hårt bröd och valfri passande dryck.

3 thoughts on “Gulasch

  1. Där ser man. Jag brukar också fräsa paprikapulvret. Gulaschen låter väldigt god (och var det, kan jag tänka). Butlers kokbok är klassisk fast det var länge sedan jag använde den nu.
    Apropå saffran. Den är sjukt dyr i år. Vilken tur att jag alltid har ett lager. Idag ska jag baka saffransbröd. Snurror med riven mndelmassa och äkta smör. GI – vad är det för trams?

  2. Hej Maria!

    En grej i ditt recept som man kan tänka på är att papriakpulver absolut inte får brynas – det blir beskt och grynigt. Man får lov att ta grytan med löken från värmen innan paprikan ska i, så blir det mycket godare, sen köttet bryns såpass "vätskigt" att paprikapulvret inte värms för mycket.

    //Johan (Halvungrare)

    PS. Om du byter ut oljan mot smakfri (typ solros), ökar på mängden paprika, skippar timjanen och har i lite morötter och persiljerot/selleri/palsternacka har du i princip riktig ungersk Gulyás. 🙂

Comments are closed.