Marie-Louise Maude Ester Fuchs De Geer Bergenstråhle Ekman

Det här är en ny artikel om en av mina idoler – Marie-Louise med de många efternamnen. Det här är en äldre intervju. Jag har verkligen inte följt med i allt hon har gjort – sett alla bilder och installationer, sett alla filmer, läst böcker, sett pjäser, inrett med hennes tyger, eller så. Men jag uppskattar hennes klokt galna syn på konsten, och människorna:

– Jag har förstått först efteråt vad det är jag gör, ja, vad jag har hållit på med hela tiden. Jag är inte konstintresserad alls. Jag försöker förstå tillvaron genom att rycka ut fragment ur den som jag håller på med tills jag känner mig… lugnare, i alla fall med just den lilla skärvan. Men jag har ingen ambition alls att göra konstverk.

– Alla människor får miljoner idéer. Det svåra är att sortera, välja bort och välja rätt. Att göra ett bra val är det som utmärker en god idé. Man kan lära sig att vara uppmärksam på vilka människor eller saker man vill komma nära, och på när varningssignalerna lyser. Hjärnan håller på hela tiden.

[This linked article is a recent interview with one of my idols – the artist, playwright, movie director, and art professor Marie-Louise Maude Ester Fuchs De Geer Bergenstråhle Ekman. And this is an older article from another newspaper.]