Blåbärskaka

Grunden är en sockerkaka efter ett recept på fikabröd som kallades “Anitas kaka” och åts på skrivbyrån Snabbstenografen på Fredsgatan i Stockholm någon gång på 1970-talet. Här har kakan fått ett täcke av innehållet i ett paket frysta svenska blåbär.

Kaka med blåbärstäcke

knappt 2 kkp strösocker (2-3 dl), drygt 2 kkp vetemjöl (3-4 dl), c:a 125 g smör, 2-3 ägg, lite vaniljsocker, ströbröd till kakformen, en ganska stor, rund kakform, ett paket blåbär.

Värm ugnen till 175°. Smält smöret. Smöra och bröa kakformen. Blanda socker, mjöl och vaniljsocker i en bunke. Rör ner äggen. Rör ner smöret. Bred ut smeten i kakformen. Strö över blåbären i ett jämnt lager. Grädda kakan i 30-40 minuter. Låt den stanna kvar i formen. Skär upp den med något redskap som inte repar formen, t ex en kakskärare i plast. Kakan kan serveras med vispad grädde, men smakar bra som den är.