autentiskt käk från det autistiska köket

Till frukost måste det vara precis samma saker varje dag. I alla detaljer. Den största och enda frukostkaffekoppen. Med hälften mjölk och hälften bryggkaffe. En matchande assiett. Inga smulor får finnas kvar sedan kvällsfikat. Helst en helt ren tallrik. En stor limpskiva (av en väldigt speciell sorts gammaldags bröd som bakas i landsorten och inte i Stockholm) eller två skivor av ett hembakat formbröd. Smör, inte för mycket och inte för lite, och absolut inga nerklämda obredda klumpar. (Ta helst ut smöret ur kylen en halvtimme innan det skall användas…) En god och fet ost i måttliga skivor. Det finns två sorters ost som är rätt, och ett par stycken som kan gå an. Eller, om det är hembakt bröd: en smörgås med besk marmelad och en med ost. Juice: grapefrukt eller blodapelsin.

Lunch: just nu brukar det oftast bli en tallrik naturell yoghurt med fruktmüsli (den från Lidl är riktigt bra, Guldmüslin från vanliga affären är inte längre pålitlig, utan kan smaka konstigt). Annars kan det bli äggsmörgås (kokt eller stekt).

Mellanmålet går ofta i ett med lunchen, så är det gjort liksom. En liten kanna starkt te, dricks med mjölk. Nåt sött att äta. Rågrut med honung eller en avlång, platt finsk syltmunk (“grisar”, säljs på tisdagar och fredagar i påse med tre stycken från Finska Hembageriet, överblivna kan frysas).

Middag om någon annan lagar den skall vara god, nyttig, näringsrik och begriplig mat. Ser det konstigt ut eller är något man inte har provat och godkänt sedan förut vill man veta i god tid och inte utsättas för den chocken när man just skall sätta sig ner och är panikhungrig. Då blir det ingen mat förrän fyra-fem timmar senare, när man lugnat ner sig.

Middag om man själv lagar den från grunden skall vara intressant utan att vara perceptuellt skrämmande. Det gör ingenting om det blir sådana mängder att man kan äta samma sak tre dagar i rad eller frysa in ett halvdussin portioner. Lasagne är trevligt. Matiga grytor och soppor är också bra.

Middag om man har bråttom och ingen lust att titta i kokboken eller ens fundera över vad mat är för något skall bara mätta och göra en på gott humör. En eller ett par portioner av goda kött- eller fiskrester (helst i sås) kan värmas ihop med nykokt ris eller couscous.

Andra förslag från det autentiska autistkäksköket:

Förrätt: råa morötter
Huvudrätt: fryst prinsesstårta
Efterrätt: räkor på en macka

Förrätt: en kopp kallt te med mjölk
Huvudrätt: tonfisksallad (man blandar en burk tonfisk i olja, en burk majskorn och så många salladsblad man orkar skölja och hacka, och om man har solrosfrön slänger man i det också), serveras med rutbröd och blåmögelost
Efterrätt: fransk nougat

Huvudrätt: havregrynsgröt med mjölk, en stor skvätt vispgrädde, sirap och skalade mandarinklyftor
Efterrätt: rutbröd och blåmögelost

Huvudrätt: stekta fiskpinnar med stekt riven potatis och lingonsylt

Förrätt: nybakat bröd med smör, ost och oliver
Huvudrätt: köttfärsbiffar kryddade med vitlökspulver, timjan och tomatcremefraiche, potatis