(utan titel, vid närmare eftertanke)

“Utan Hitler och kriget skulle de [elektriska musikinstrumenten] kanske ha revolutionerat hela den civiliserade världens fritidssysselsättningar och tagit död på musikautomater och andra rysliga apparater för konserverad musik.”

Arthur Koestler: Pil i det blå.

2 thoughts on “(utan titel, vid närmare eftertanke)

  1. Uppfann och uppfann – bandspelaren var en vidareutveckling av trådinspelningstekniken, som dansken Valdemar Poulsen var först med (1898).

    Koestlers lite luddiga poäng – som inte framgår av mitt korta citat – är att om den elektriska Bechsteinflygeln och den elektriska Stradivariusviolinen hade fått utvecklas i fredstid och nått den musikintresserade allmänheten, så hade folks musiköron utbildats till att uppskatta Riktig Musik, och kanske t o m kunna producera Vackra Toner alldeles själva. Och då hade det inte funnits samma efterfrågan på Konserverat Akustiskt Kloakvatten.

    Bandspelaren är relevant i sammanhanget, därför att den var exakt den sorts teknik som Koestler menar gynnades av kriget. Inspelad musik eller inspelade ljud utsända genom högtalare gick nämligen att använda i krigföringen. Redan då.

    källa: 1) Arthur Koestler: Pil i det blå. Övers Nils Holmberg. Tidens förlag 1988. sid 316f. 2) Michael Chanan: Repeated takes.Verso, 1995. p 96-97.

Comments are closed.